Educational Research Center

Educational Research Center
Location Analysis Diagram
bubble flow
AMAZON FP FINALLLL
LECTURE HALL VIEW (MERGED LAYERS) _WEB SIZE

EDUCATIONAL RESEARCH CENTER

CHOSEN BY THE FLORIDA STATE FACULTY TO REPRESENT THE INTERIOR ARCHITECTURE
AND DESIGN DEPARTMENT IN THE IDEC 2017 NATIONAL STUDENT DESIGN COMPETITION

 

AWARDED MOST INNOVATIVE SOLUTION

 

FALL 2016 STUDIO IV
PROJECT DURATION: 3 WEEKS
SCOPE OF WORK: 3,000 SQFT
LOCATION: MIAMI, FLORIDA
TEAM: JORDAN DOBROW AND ALLIE BARKOW

 

ASSIGNMENT

The team was tasked with designing an educational research center which would orient participants to the Amazon River Basin during their preparation for their service learning expedition. The center will bring together students aged 18-30 who will work alongside the Terena Tribe through a service learning program. The tribe values a sustainable lifestyle in harmony with the environment. The center will provide a learning environment to connect the participants with the culture of the tribe prior to their journey.

INSPIRATIONAL GOAL

To foster the formation of teams inspired to save the Amazon River Basin and preserve the culture of its indigenous people.

CONCEPT

The concept for this service-learning center is a nest, an appropriate metaphor for a positive living environment in tune with its surroundings. As birds in a nest grow, foster relationships, feel a sense of safety and refuge and then flee the nest to embark on their journey, the space in turn, does the same for program participants. The design creates a collaborative, safe environment with people sitting face to face in circular formations. The implementation of this design fosters better communication and equality among the participants in a non-authoritarian learning environment. Nest’s guiding mission of coexistence with the natural environment will be activated for both the learner and The Terena Tribe benefit.

DESIGN SOLUTION
  • The design incorporates fluid circulation as a calming effect for inhabitants
  • Natural light floods through the enclosed atrium to further blur the boundaries between
    man-made and natural spaces
  • Live plants are incorporated into the interior to create a connection with nature.
  • The intertwining ceiling panels exist to simulate the feeling of being in a nest, which establishes
    an environment of safety and refuge.
  • Pops of color from plants and finish materials energize interaction among the inhabitants.