Workplace

Reception Area
Reception Desk 3D
RECEPTION ELEVATION copy
Atrium View
Ceiling Sculpture 3D
MAIN FLOORPLAN (Final)
MEZZANINE FLOORPLAN (Final)
BOOTH SEATING ELEVATION copy
pods copy
Pod Seating 3D
PODS ELEVATION
Marketing Department copy
Kitchen View copy
KITCHEN ELEVATION copy

RETAIL OFFICE HEADQUARTERS

SPRING 2016, STUDIO III
PROJECT DURATION: 12 WEEKS
SCOPE OF WORK: 11,000 SQFT
LOCATION: DENVER COLORADO

A detailed documentation of the design process may be reviewed in the Dukes Predesign Booklet.

ASSIGNMENT

The assignment was to develop a national headquarters for Dukes, a sports equipment company, at a designated office space located in Denver, Colorado. Additional parameters for the design were to be developed from research. Trends in workplace design, organizational structure, client research, research of other sports apparel companies and a location analysis led to the additional specification of the following design parameters: (1) grand reception area, (2) demo room, (3) small retail space, (4) private designated workspaces for 40 employees (5) collaborative zones, and (6) a large café area. All spaces would be designed primarily to benefit the daily life of the employees working in this office.

INSPIRATIONAL GOAL

To inspire the organization to be innovative and collaborative in the sales and marketing of the product.

CONCEPT

The design concept for this office space is a rocket launch, symbolizing the energy of an expanding organization and sport developing on a new continent. The purpose of a lunch was to infuse a positive and uplifting attitude among the employees. The indirect white lighting, spiral formations, reflective materials, hovering elements, and spaces designed for prospect and refuge all contribute to the launch concept and feelings one may experience in a rocket ship after it has been launched into space. This concept was implemented to foster innovation, productivity, and collaboration with the mission to showcase a futuristic working office space in the heart of Denver.

DESIGN SOLUTION
  • Indirect lighting minimizes shadows and glare to provide a more comfortable sense of openness
  • White light of 5000K used throughout space to resemble clean, natural day lighting
  • Recessed can lights provide overall illumination and mimic that of stars to convey a sense of mystery and excitement
  • Spiral designs of staircase and ceiling sculpture incorporated to generate an uplifting energy in the work environment
  • Drop ceilings designed for collaborative spaces and spaces of refuge to offer a more intimate interactive experience
  • Neutral color tones in combination with accents of red used to create a refreshing sophisticated design that stimulates productivity
  • Centrally designed floor plan to increase collaboration and communication among the dispersed departments
  • Individually designed workspaces to allow for place attachment among employees
Methods
  • In-depth client analysis
  • programming
  • Autodesk Revit for 3D modeling
  • Adobe Photoshop